Kyocera tiskalniki

Vrtna opravila po mesecih

Vrtna opravila

 

Januar

Zaradi nizkih temperatur in zamrznjene zemlje vrtna opravila mirujejo. Kljub temu lahko neučakani svoja zelišča, zelenjavo in nekatere vrste cvetja vzgajate v posodicah na okenskih policah.

To je vsekakor čas za razmislek o novi vrtnarski sezoni in zelenjavi, ki jo boste to leto vzgajali na svojem vrtu. Naredite seznam semen, pripomočkov in materiala, ki ga morate dokupiti ali zamenjati.

 

Februarja pripravimo orodje za vrtna opravila

Februarja je čas za vzgajanje lastnih sadik, ki bodo v notranjih prostor dočakale višje zunanje temperature. Zdaj je čas, da očistite in pregledate vrtno orodje in stroje ter jih po potrebi odpeljete na servis v Trgovino Lah.

 

Marec

V drugi polovici marca se lahko začnete aktivneje pripravljati na vrtna opravila na samem vrtu. Posebno pozornost je potrebno posvetiti trati. Začnite z gnojenjem. Hranila, ki ji boste nanesli, se namreč absorbirajo že pri 8 st. C. Po gnojenju trato pokosite na 4 centimetre. Ko se mraz poslovi in se temperatura dvigne nad 10 st. C, je čas za prvo rahljanje trate.

Vrtna opravila

April – vrtna opravila so v polnem razmahu

Vrtna sezona je na vrhuncu dogajanja. Prične se setev in presajanje sadik odpornih na mraz. Okoli že posajenih ali presajenih rastlin je potrebno okopati in odstraniti plevel. Grede pripravite in prekrijte s kompostno zastirko, če tega niste naredili že prej.

Aprila se začnejo prebujati živali v vrtnem ribniku, zato je potrebno odstraniti vse, kar plava na površini ribnika. Dodajte svežo vodo in nahranite ribe.  Preverite delovanje vodne črpalke.

 

Maj

Na vrt počasi presadite skrbno negovane sadike paprike, paradižnika in jajčevcev. V maju je potrebno  redno kositi in mulčiti trato. Pokošeno travo zdrobite in pustite na trati.

Zdaj je čas, da ustvarite cvetlične travnike. Zemljo poprej dobro zrahljajte z motiko in jo prezračite.

Ker se temperature dvigujejo, ne pozabite na redno zalivanje – po možnosti zjutraj, ko je še hladno.

Do konca maja ali začetka junija trato tedensko kosite, da zagotovite gosto rast trave. Za to opravilo so idealne robotske kosilnice, saj so tihe, nežne in varne. Upravljate jih lahko z aplikacijo. Z njeno pomočjo bo trata dobro vzdrževana tudi med vašo daljšo odsotnostjo. V kolikor dela raje opravite ročno, so vam na voljo bencinske, električne ali akumulatorske kosilnice.

 

Junij

Vse gredice so zasajene. Vrt dobiva svojo končno bujno podobo. Pazite na zadostno vlago v tleh. Konec junija je čas za obrezovanje grmovnic in mladih dreves. Za njimi je najmočnejša faza rasti.

Vrtna opravila

 

Julij in avgust

Vrtna opravila so osredotočena na zalivanje in košnjo.

Prijetne poletne večere izkoristite za druženje s prijatelji na vrtu ob pripravljenih jedeh z žara.

 

September

Prehod v hladnejši del leta je v znamenju obiranja sadja in trgatve grozdja. Iz sadov svojega dela na vrtu pripravite ozimnico.

Oktober

Drevesa izgubljajo liste. Jesensko listje odstranite vsakih 14 dni, da se ne tvorita mah in plesen. Listje najhitreje odstranite s pihalnikom ali sesalnikom za listje – hrbet vam bo hvaležen, trata pa bo v hipu pripravljena na zimo.

Vrtna opravila

 

November – priprava na vrtna opravila v naslednjem letu

November je mesec, ko je čas za zadnjo košnjo trate. Trato tudi pognojite, da jo oskrbite s hranilnimi snovmi in jo pripravite za prihodnjo pomlad.

Očistite vodnjake in ribnike in jih pripravite na zimo. Odstranite črpalke in filtre.

Temeljito očistite vrtno orodje in mehanizacijo ter za zunanja opravila.

Pripravite lopato za sneg ali snežno frezo. Potrebovali ju boste, v kolikor bo v  prihodnjih  mesecih zapadel sneg.